Multiple Choice Quiz Questions (MCQs) on Ancient Indian History for General Studies and GK preparation of SSC, NDA, CDS, UPSC, UPPSC and State PSC Examinations.

For all the competitive examinations, Indian History plays an important role as the questions from this subject are frequently asked.Here, we have organised more than 200+ important questions and answers from Ancient History, Medieval History, and Modern History.

NCERT CAREER


Q1. The reign of which of the following reigns was known as golden age for Mathura school of art?

(a) Indo-Greeks
(b) Sakas
(c) Kushanas
(d) Gupta

Answer: C [ Kushanas ]


Q2. Who among the following were teachers of Gautama Buddha before his enlightenment?

1.Alara Kalama
2.Udraka Ramputra
3.Makkhali Gosala
4.Nigantha Nataputta

Select the correct option from the codes given below:

(a) 1 and 4
(b) 1 & 3
(c) 2 and 3
(d) 1 and 2

Answer: D [ 1 and 2 ]


Q3. Who among the following was the first Satavahana King to introduce the Ruler’s head on the coins ?

(a) Satkarni I
(b) Gautamiputra Satkarni
(c) Vasishthiputra Pulumavi
(d) Yajna Satakarni

Answer: A [ Satkarni I ]


Q4. In reference to Five faces of Shiva, Ishana represents:

(a) – Western direction
(b) – Skyward face
(c) – Eastern direction
(d) – Southern direction

Answer: C


Q5. Consider the following statements:

  1. Bimbisara, the king of Magadh empire, is also known as ‘Seniya.’
  2. Bimbisara was the first Indian king who had permanent and well-organized army.

Choose the correct answer from the codes given below:

(a) – Only 1
(b) – Only 2
(c) – Both
(d) – Neither 1 nor 2

Answer: C


Q6. Which among the following Rock Edicts of Asoka says that “Every Human is my child?”

(a) – Rock Edict V
(b) – Rock Edict VI
(c) – Rock Edict VII
(d) – Rock Edict VIII

Answer: A


Q7. Which among the following crimes is not discussed in Rig Veda?

(a) – Incest
(b) – Conjugal Infidelity
(c) – Theft
(d) – Abduction for money

Answer: D


Q8. Where did Buddha deliver his first Sermon?

(a) Sarnath
(b) Gaya
(c) Lumbini
(d) Kushinagar

Answer: A [ Sarnath ]


Q9. Who is the main expounder of materialistic philosophy?

(a) Charvaka
(b) Ajivikas
(c) Jainism
(d) Buddhism

Answer: A [ Charvaka ]


Q10. Large territorial states in North India during the sixth century BCE were known as?

(a) Janapadas
(b) Jana
(c) Mahajanapadas
(d) None of them

Answer: C [Mahajanapadas]


Q11. What was the capital city during the 6th century BCE?

(a) Rajdhani
(b) Nigama
(c) Mahanagara
(d) Pura

Answer: A [Rajdhani]


Q12. What were the rich peasants called in the 6th century BCE?

(a) Ganapati
(b) Gramabhojaka
(c) Kamikaze
(d) Gramakas

Answer: A [ Gahapati ]


Q13. Ashoka is referred to as Buddhashakya in which of the following inscriptions?

(a) Sarnath Inscription
(b) Maski Edict
(c) Kandahar Inscription
(d) Delhi – Topra Pillar edict

Answer: B [ Maski Edict ]


Q14. The Rajukas were assisted in accounting, secretarial, and other miscellaneous works by which of the following?

(a) Pradeshikas
(b) Yukatas
(c) Gas
(d) Sthanikas

Answer: B [Yuktas]


Q15. Which of the following committee took care of foreigners in the Mauryan administration?

(a) Foreigners
(b) Foreign Affairs
(c) Vital Statistics
(d) Home Affairs

Answer: [Foreigners]


Q16. Which of the following committee was responsible for collecting tax in the Mauryan Administration?

(a) Manufactured articles
(b) Tax collection
(c) Kara
(d) Trade, commerce, and market regulations

Answer: B [ Tax Collection ]


Q17. The term ‘visit’ refers to which of the following?

(a) Wage Labour
(b) Forced Labour
(c) Slave Labour
(d) None of them

Answer: B [Forced Labour ]


Q18. On which of the following, the new material culture of the Gangetic basin was based?

(a) Use of Copper
(b) Use of Iron
(c) Use of Bronze
(d) Use of Tin

Answer: B [ Use of Iron ]


Q19. Who sent Megasthenes (the Greek ruler) to the court of Chandragupta Maurya?

(a) Antiochus
(b) Potlemy
(c) Magas
(d) Seleucus Nicator

Answer: D [Seleucus Nicator]


Q20. Which of the following ancient Tamil Kingdoms came to be known from Sangam Literature?

(a) Chera
(b) Chola
(c) Pandya
(d) All of them

Answer: D [All of them]


Q21. What is the correct location of an ancient site Deh Morasi Ghundai?

(a) Eastern Persia
(b) Northern Pakistan
(c) Afghanistan
(d) Modern Turkey

Answer: C [Afghanistan]


Q22. Pushkalavati was the capital of which of the following ancient Kingdoms?

(a) Kosal
(b) Gandhara
(c) Kashi
(d) Magadha

Answer: B [ Gandhara ]


Q23. Heliodorus was the Greek ambassador of which of the following Indo-Greek kings?

(a) Seleucus Nicator
(b) Antialcidas Nikephoros
(c) Constantine
(d) Alexander

Answer: B [ Antialcidas Nikephoros ]


Q24. Which of the following domesticated animals was absent in the terracottas of the Indus civilization?

(a) Buffalo
(b) Sheep
(c) Cow
(d) Pig

Answer: (c)


Q25. The Kalinga was fought in……

(a) 321 BC
(b) 301 BC
(C) 261 BC
(D) 241 BC

Answer: (C)


Q26. The Turko-Afghan rule in India lasted for about….

(a) two centuries
(b) three centuries
(C) four centuries
(D) a little over one century

Answer: B.


Q27. Though Ashoka had many sons, the inscriptions mentioned only one who is not mentioned in any other source. He is…….

(a) Kunala
(b) Tivara
(C)Mahendra
(D) Jalauka

Answer: B

Q28. The Vijayanagara king who employed skilled archers of the Turkish clan and raised the fighting capacity of his bowmen was……..


(a) Bukka I
(b) Devaraya I
(C) Krishnadevaraya
(D) Ramaraya

Answer: B


Q29. Visakhadatta sketches the event after the death of Samudragupta in his work……

(a) Mudrarakasam
(b) Devi Chand Guptam
(C) Mrichekakatika
(D) Malavikagnimitra

Answer: A


Q30. To evolve a peaceful settlement of the conflict between India and China, which of the following non-aligned Afro-Asian nations participated in a conference held in December 1962?

(a) Burma (now Myanmar), Combodia, Indonesia and UAR
(b) Burma, Sri Lanka, Combodia and Indonesia
(C) Burma, Indonesia, Ghana and Sri Lanka

Answer: D


Q31. The Vijayanagara ruler, Kirshnadev Raya’s work Amuktamalyada, was in…..

(a) Telugu
(b) Sanskrit
(C) Tamil
(D) Kannada

Answer: A


Q32. Swami Vivekananda’s contribution to society and educating masses is through following ways:

I. Condemned caste system and current rituals and superstitions
II. Criticized for having lost touch with rest of world and for becoming stagnant and mummified
III. Subscribed to Vedanta which he considered fully rational system

(a) Only I
(b) Only II
(c) Only III
(d) All the above

Answer: D



Q33. Raja Rammohan Roy and Brahma Samaj which of the following statements regarding Raja Rammohan Roy are correct?

I. Considered as father of Indian renaissance
II. Started Brahmo Samaj
III. Set up Atmiya Sabha in Calcutta
IV. Translated Vedas and five Upanishads to Bengali language

(a) Only II and III
(b) I, II, III
(c) I, II and IV
(d) All of the above

Answer: D


Q34. The main purpose of Brahmo Samaj for which it was set up are-

(a) Purify Hinduism and to preach monotheism
(b) Criticize social evils, oppose idolatry and emphasize human dignity
(c) Both A and B
(d) None of the above

Answer: C


Q35. There was a sharp class division at Harappa and Mohen-jodaro. This is clear from the …….

(a) Indus seals excavated
(b) religious beliefs of the Harappans
(C) tools and implements used by the Harappans
(D) different types of dwellings excavated

Answer: D


Q36. Tipu sultan was the ruler of…….

(a) Hyderabad
(b) Madurai
(C) Mysore
(D) Vijayanagar

Answer: C


Q37. Pulakesin II was the most famous ruler of……..

(a) Chalukyas
(b) Cholas
(C) Pallavas
(D) Satavahanas

Answer: A


Q38. Under whose leadership was the all India Muslim league set up?

(a) Mohmmed Ali Jinnha
(b) Sayyid Ahmed Khan
(C) Faisal Khan
(D) None of these

Answer: B


Q39. We can know about early vedic period from…….

(a) archaeological excavations
(b) the Rig Veda
(C) Jatak Katha
(D) Contemporary culture

Answer: B


Q40. The Upanishads are……

(a) a source of Hindu philosophy
(b) books of ancient Hindu laws
(C) books on social behavior of man
(D) prayers to God

Answer: A


Q41. The Gupta king who destroyed Sakas?

(a) Samudra Gupta
(b) Chandra Gupta 1
(C) Kumara Gupta
(D) Chandra Gupta 2

Answer: D


Q42. The gold coin during Gupta period called?

(a) Rupaka
(b) Niska
(C) Tanka
(D) Pana

Answer: A


Q43. The Gupta king who has the title of “Mahendraditya”?

(a) Vishnu Gupta
(b) Rama Gupta
(C) Buddha Gupta
(D) Kumara Gupta

Answer: A


Q44. The Gupta ruler who repaired Sudarshan Lake for second time?

(a) Skand Gupta
(b) Rama Gupta
(C) Samudra Gupta
(D) Vishnu Gupta

Answer: A


Q45. How many inscriptions are available for Guptas Period?

(a) 40
(b) 38
(C) 42
(D) 48

Answer: C


Q46. Which new post was created by Ashoka?

(a) Sannidhata
(b) Samahartta
(c) Pradeshta
(d) Dhammahamatra

Answer: D


Q47. Who was the wife of Ashoka ?

(a) Tishyrakshita
(b) Devi
(c) Karuvaki
(d) All of these

Answer: D


Q47. Deepvansh Mahavansh Text is associated with which country?

(a) Srilanka
(b) Verma
(c) Thailand
(d) Kambodiya

Answer: A


Q48. Who was victorious in ‘Dasrajan’ war?
(a) Sudas
(b) Bhalnas
(c) Shivi
(d) Turvas

Answer: (b) Bhalnas


Q49. What was the name of river Chinab known during vedic period?
(a) Visttata
(b) Askani
(c) Vipasha
(d) Purushni

Answer: A


Q50. Which was probably the most popular assembly in which even women enjoyed an equal status with men in the Early Vedic period?

(a) Sabha
(b) Samiti
(c) Gana
(d) Vidatha

Answer: D


Q51. Which one of following pairs is not correctly matched?

(a) Samaveda Samhita – Origins of Indian music
(b) Atharvaveda Samhita – Origins of Indian medicine
(c) Rigveda Samhita – Earliest prose
(d) Yajurveda Samhita – Origins of rituals

Answer: C


Q52. Pushti marg is a Vaishnav sect of the Hinduism was founded by?

(a) Shankaracharya
(b) Ramanujacharya
(c) Vallabhacharya
(d) Nimbarkacharya

Answer: C


Q53. What is pietra dura?

(a) A form of music
(b) Pictorial mosaic work using semi-precious stones
(c) Armour
(d) None of the above

Answer: .B


Q54. “The king was the ruler of all except Brahamanas”. This was the view of __?

(a) Manu
(b) Yajnavalkya
(c) Apasthamba
(d) Gautama

Answer: D


Q55. For which among the following offenses, Manu recommended higher punishment to Brahamans than the persons of other varnas?

(a) Profanity
(b) Murder
(c) Theft
(d) Treason

Answer: C


Q56. Which king started the organization of Kumbh fair at Allahabad?

(a) Harshavardhana
(b) Dhruvasena Ii
(c) Narshimhvarman
(d) Akabar

Answer: A


Q57. Upnishads are books on :

(a) Politics
(b) Philosophy
(c) Medicine
(d) Social life

Answer: B


Q58. Who was the first Indian ruler who had territory outside India?

(a) Ashoka
(b) Chandragupta Maurya
(c) Kanishka
(d) Huvishka

Answer: (c) Kanishka


Q59. Which of the following statement is wrong?

(a) Sunga dynasty was founded by pushyamitra
(b) Ashoka the great Mauryan king died in 332 BC
(c) Ashoka invaded the kalinga in 261 BC
(d) Chandragupta Maurya earned the title of the Liberator.

Answer: B


Q60. Who among the following was worshipped during Early Vedic Civilization?

(a) Varuna
(b) Indra
(c) Surya
(d) All the above

Answer: D


Q61. Where were the hymns of Rigveda composed?

(a) Punjab
(b) Gujarat
(c) Rajasthan
(d) Uttar Pradesh

Answer: A


Q62. Which among the following is a place in Larkana district of Sind province in Pakistan?

(a) Alamgirpur
(b) Harappa
(c) Rangapur
(d) Mohenjo-Daro

Answer: D


Q63. What led to the end of Indus Valley Civilization?

(a) Invasion of Aryans
(b) Recurrent Floods
(c) Earthquakes
(d) All the above

Answer: D


Q64. Chola Empire was divided into:

(a) Mandalams, Nadu, Kurram & Valanadu
(b) Mandalams, Nadu, Malkhand & Avanti
(c) Mandalams, Bhoomi, Avanti &Valanadu
(d) Mandalams, Nadu, Kurram & Malkhand

Answer: A.


Q65. For which period did Harihara Raya II of Sangma dynasty ruled the Vijaynagara Empire?

(a) 1446-1465
(b) 1485-1491
(c) 1491-1505
(d) 1377-1404

Answer: D.


Q66. The traces of Janapadas and Mahajanpadas are found in___?

(a) Vedic text
(b) Buddha text
(c) Jaina text
(d) All the above

Answer: D.


Q67. Which one of the following was the capital of Kosala?

(a) Sravasti
(b) Shuktimati
(c) Kaushambi
(d) Indraprastha

Answer: A.


Q68. Champa was the capital of which one of the following Mahajanapadas in Ancient India?

(a) Anga
(b) Magadha
(c) Vajji
(d) Kasi

Answer: A.


Q69. Choose the Incorrect pair:

(a) Yoga darshan Patanjali
(b) Mimansa Jaimini
(c) Vedant Badarayana
(d) Nyaya Darshana Kapila

Answer: D.


Q70. Who were the immediate successors of the Mauryas in Magadha?

(a) Pandyas
(b) Sungas
(c) Kushanas
(d) Satvahanas

Answer: B.


Q71. Which one of the following item was collected only in case under the Mauryas?

(a) Kara
(b) Bhaga
(c) Pranaya
(d) Hiranya

Answer: (d)


Q72. The local name of Mohenjodaro is:

(a) Mould of the living
(b) Mould of the tree
(c) Mould of the dead
(d) Mould of the survivor

Answer: (d)


Q73. The Iron Pillar at Mehrauli in Delhi is believed to record the achievements of

(a) Ashoka
(b) Chandragupta Maurya
(c) Samudragupta
(d) Chandragupta II

Answer: D.


Q74. Who of the following was a contemporary of Alexander the Great?

(a) Bimbisara
(b) Chandragupta Maurya
(c) Ashoka
(d) Pushyamitra Sunga

Answer: B.


Q75. Gupta Empire declined in the fifth century A. D. as a consequence of

(a) Chalukya raids
(b) Greek invasion
(c) Hun invasion
(d) Pallava raids

Answer: C.


Q76. Whose achievements are recorded in the Allahabad Pillar inscription?

(a) Chandragupta Maurya
(b) Samudra Gupta
(c) Vikramaditya
(d) Skand Gupta

Answer: B.


Q77. Who among the following foreigners was the first to visit India?

(a) Hiuen-Tsang
(b) Megasthenese
(c) I Ching
(d) Fahien

Answer: B.


Q78. Which of the following are two works of Kalidasa?

(a) Raghuvamsha and Kiratarjuniya
(b) Kumara Sambhav and Raghuvamsha
(c) Malti Madhava and Kumara Sambhava
(d) Malti Madhav and Kumara Sambhava

Answer: B.


Q79. Who was the first Indo-Greek king, who became Buddhist?

(a) Antiochus II
(b) Apollodotus I
(c) Apollodotus II
(d) Menander II

Answer: D.


Q80. Who among the following built the Gomateshwara statue at Sravanabelagola ?

(a) Chandragupta Maurya
(b) Kharvela
(c) Amoghavarsha
(d) Chamundaraya

Answer: D.


Q81. Which of the following is incorrectly matched (in Gupta administration)?

(a) Bhukti…….province
(b) Vishya……state
(c) Vithika…..city
(d) Gram…….village

Answer: B.


Q82. Choose the correct option

I. Dharmpala was the founder of the Pala Empire.
II. Mihir Bhoja belongs to Pratihar dynasty.
III. Mihir bhoja was the devotee of Lord KRISHNA.

(a) Only I, II
(b) Only I, III
(c) Only II
(d) All of the above

Answer: B.


Q83. Which of the following statements about the Rigvedic Aryans is incorrect?

(a) We do not find any trace of widow remarriage in the Rigvedic period.
(b) We have some indications of polyandry in this period.
(c) There are no examples of child marriage in this period.
(d) The practice of levirate was known.

Answer: A.


Q84. Who among the following occupied the supreme position in the Later Vedic pantheon?

(a) Indra
(b) Prajapati
(c) Agni
(d) Varuna

Answer: B.


Q85. We have read that the writing in the Indus valley Civilization was Boustrophedon. This means that __?

(a) It was written left to right
(b) It was written right to left
(c) It was written left to right and right to left in alternate lines
(d) It was written up to down

Answer: C [It was written left to right and right to left in alternate lines]


Q86. Who among the following belonged to Sakya clan of Kshatriyas?

(a) Gautam Buddha
(b) Mahavir jain
(c) Chandragupta Maurya
(d) Rishabhnath

Answer: A [Gautam Buddha]


Q87. Four mattas in the four corners of India were founded by _?

(a) Adi Shankara
(b) Ramanujacharya
(c) Bhaskaracharya
(d) Madhavacharya

Answer: A [Adi Shankara]


Q88. Who among the following Buddhist Philosophers persuaded the Indo Greek King Meander to Accept Buddhism?

(a) Asanga
(b) Nagasena
(c) Dharmakirti
(d) Jambuka

Answer: B [Nagasena]


Q89. In which was the following texts of Kalidasa , Sati system has been mentioned?

(a) Raghuvamsa
(b) Kumarasambhava
(c) ?itusa?hara
(d) Meghaduta

Answer: B [Kumarasambhava]


Q90. With reference to the ancient history of India, which of the following is / are correct observations?
Kalibanga has witnessed world’s earliest known plough fields.
There is a description in Mahavamsa that describes the atrocities of Chola Rulers during conquest of Sri Lanka
Pallava traditions of temple architecture was inherited by the Cholas
Which among the above is/ are correct statements?

(a) Only 1 is correct
(b) Only 1 & 2 are correct
(c) Only 2 & 3 are correct
(d) All are correct

Answer: D [All are correct]


Q91. With reference to the Shramana movement of the ancient India, which among the following statements is / are correct?
It was a non-Vedic movement
The concepts of Samsara and Moksha are generally ascribed to it
Choose the correct option from the codes given below:

(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 & 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer: C [Both 1 & 2]


Q93. With reference to the architecture of Indus Valley Civilization, consider the following statements:
Stone was generally used for construction of houses in almost all sites of Indus realm
There was an extensive use of baked bricks for building houses in Mohenjodaro and Chanhu-daro
Which among the above statements is / are correct?

(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 & 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer: B [ Only 2 ]


Q94. What facets of Indian Vedic practice did early Buddhist literature reject?

It rejected the path to salvation as prescribed in vedic practice
It rejected the authority of scriptures
It rejected the existence of God
Choose the correct option from the codes given below:

(a) Only 1
(b) Only 1 & 3
(c) Only 2
(d) 1, 2 & 3

Answer: D [ 1, 2 & 3 ]


Q95. The salient features of Indus Valley Civilization are:

Urban settlement
Rural settlement
Manufacturing centres
Demarcation of society into rich and poor classes
Select the correct option from codes given below:

(a) 1, 2 & 3 Only
(b) 1, 3 & 4 Only
(c) 2, 3 & 4 Only
(d) 1, 2, 3 & 4

Answer: D [ 1, 2, 3 & 4 ]


Q96. Which of the following are the Pancha Mahavrata or the five great vows of Jainism?

  1. Non-violence
  2. Truth
  3. Non-stealing
  4. Celibacy/Chastity
  5. Non-attachment/Non-possession
    Select the correct option from the codes given below:

(a) Only 1 & 2
(b) Only 1, 2 & 3
(c) Only 3, 4 & 4
(d) 1, 2, 3, 4 & 5

Answer: (d) 1, 2, 3, 4 & 5


Q97. Who is ‘Mara’?

(a) The Lord of Illusions
(b) The Lord of evil
(c) The Lord of delusion
(d) The Lord of death

Answer: A [The Lord of Illusions]


Q98. Where was the second Buddhist council held?

(a) Rajgriha
(b) Kashi
(c) Vaishali
(d) Sarnath

Answer: C [Vaishali]


Q99. What was name given to the republican states in ancient India which had a federal character?

(a) Kingdoms
(b) Nigamas
(c) Janapadas
(d) Sangha

Answer: C [Janapadas]


Q100. What was a market town called in 6th century B.C?

(a) Nagarka
(b) Mahanagara
(c) Nigama
(d) Rajdhani

Answer: C [Nigama]


Q101. Bimbisara belonged to which of the following dynasties?

(a) Mughal dynasty
(b) Haryanka dynasty
(c) Slave dynaty
(d) Shishunaga dynasty

Answer: B [Haryanka dynasty]


Q102. Which of the following is the largest gland of the human body?

(a) Gastric glands
(b) Pancreas
(c) Liver
(d) Salivary Glands

Answer: (c) Liver


Q103. Which of the following mode of nutrition is found in fungi?

(a) Autotrophic Nutrition
(b) Saprotrophic Nutrition
(c) Holozoic Nutrition
(d) None of the above

Answer: (b) Saprotrophic Nutrition


Q104. The instrument used to measure the blood pressure is –

(a) Sphygmomanometer
(b) Barometer
(c) Photometer
(d) Manometer

Answer: (a) Sphygmomanometer


Q105. The normal range of blood pressure in a human being is –

(a) 120/80 mm Hg
(b) 120/90 mm Hg
(c) 160/80 mm Hg
(d) 130/80 mm Hg

Answer: (a) 120/80 mm Hg


Q106. In amoeba, digestion of food occurs in –

(a) Cytoplasm
(b) Nucleus
(c) Food vacuole
(d) None of the above

Answer: (c) Food vacuole


Q107. Which of the following is the function of the large intestine?

(a) Assimilation of food
(b) Digestion of fats
(c) Digestion of carbohydrates
(d) Absorption of water

Answer: (d) Absorption of water


Q108. Which of the following is the functional unit of the lung?

(a) Bronchus
(b) Alveoli
(c) Bronchiole
(d) Trachea

Answer: (b) Alveoli


Q109. In a minute, how many times human heartbeats?

(a) 108
(b) 120
(c) 180
(d) 72

Answer: (d) 72


Q110. Which of the following is the respiratory pigment in the human being?

(a) Enzymes
(b) Hemoglobin
(c) Insulin
(d) None of the above

Answer: (b) Haemoglobin


Q111. In which of the following form the plants absorb the nitrogen from the atmosphere?

(a) Nitrates and nitrites
(b) Amino acids
(c) Proteins
(d) None of the above

Answer: (a) Nitrates and nitrites


Q112. Which of the following respiration is much efficient?

(a) Anaerobic respiration
(b) Aerobic respiration
(c) Both (a) and (b)
(d) Neither (a) nor (b)

Answer: (b) Aerobic respiration


Q113. Which group does chlorine belong to?

(a) Halogen group
(b) Alkaline metal group
(c) Alkaline earth metal group
(d) Noble gas group

Answer: (a) Halogen


Q114. Name the process by which plants take their nutrition?

(a) Zylum
(b) Phloem
(c) Photosynthesis
(d) Osmosis

Answer: (c) Photosynthesis.


Q115. What is another name of the convex mirror?

(a) Converging mirror
(b) Diverging mirror
(c) Curved mirror
(d) Concave mirror

Answer: (b) Diverging mirror


Q116. Just like the collinear forces, there is a collinear couple, and the net moment is taken out from it.

(a) The first part of the statement is false, and the other part is false too
(b) The first part of the statement is false, and the other part is true
(c) The first part of the statement is true, and the other part is true too
(d) The first part of the statement is true, and the other part is false

Answer: D [ The first part of the statement is true, and the other part is false ]


Q117. What is Statically indeterminacy?

(a) There will be more equations available for equilibrium than the unknown loadings
(b) There will be fewer equations available for equilibrium than the unknown loadings
(c) The support reactions are opposite to each other
(d) There will be equal equations available for equilibrium as the unknown loadings

Answer: : B [ There will be fewer equations available for equilibrium than the unknown loadings ]


Q118. In which test, the specimen will be used in the form of the supported beam?

(a) Charpy Test
(b) Brinell Test
(c) Izod test
(d) Rockwell hardness test

Answer: C [ Izod Test ]


Q119. Which metal from the following has the non-crystalline structure?

(a) Quartz
(b) Silica Glass
(c) Tungsten
(d) Iron

Answer: B [ Silica Glass ]


Q120. ASTM stands for?

(a) American Society for Testing and Materials
(b) American Society for Tool Measurement
(c) American Society for Tensile Material
(d) American Society for Tensile Measurement

Answer: A [ American Society for Testing and Materials


Q121. Which equipment can be used for the inspection of the inside portion of the hollow chamber or narrow tube?

(a) Telescope
(b) Endoscope
(c) Flexiscope
(d) Borescope

Answer: D [ Borescope ]


Q122. Tensile strength of alloy steel can be improved by adding __

(a) Vanadium
(b) Nickel
(c) Titanium
(d) Manganese

Answer: B [ Nickel ]


Q123. Which of the following inspections is used for detecting invisible surface defects in a nonmagnetic casting?

(a) Dye penetrant inspection
(b) Visual inspection
(c) Ultrasonic inspection
(d) Radiography examination

Answer: A [ Dye penetrant inspection


Q124. Which of the following are ceramics solids?

(a) Non-metallic, organic, and amorphous solids
(b) Non-metallic, inorganic, and crystalline solids
(c) Metallic, inorganic, and amorphous solids
(d) Non-metallic, inorganic, and amorphous solids

Answer: D [ Non-metallic, inorganic and amorphous solids ]


Q125. Which layer of the atmosphere contains the ozone responsible for the absorption of UV (Ultra-Violet) light?

(a) Stratosphere
(b) Troposphere
(c) Mesosphere
(d) None of these

Answer: (a) Stratosphere


Q126. Integrated Crop Management is defined as a process to:

(a) Use the traditional methods for growing crops.
(b) Using alternatives to inorganic fertilizers and pesticides.
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above

Answer: (c) Both (a) and (b)


Q127. Which element is considered the largest source of world’s commercial energy consumption?

(a) Coal
(b) Oil
(c) Natural gas
(d) Nuclear

Answer: (b) Oil


Q128. Which of the following activity is incorrect about the impact of human activities on the ecosystem?

(a) Depletion of ground water
(b) Extinction of species
(c) Decrease of forest area
(d) None of the above

Answer: (d) None of the above


Q129. Which one of the following is not direct use of forest products?

(a) Bamboo for baskets
(b) Medicine
(c) Gums and resins
(d) Grass for grazing

Answer: (c) Gums and resins


Q130. Jowar and Bajra grow in the areas that have:

(a) High moisture
(b) Little moisture
(c) No moisture
(d) None of the above

Answer: (b) Little moisture


Q131. What are the numbers of biodiversity hotspots in the world?

(a) 18
(b) 28
(c) 32
(d) 36

Answer: (d) 36


Q132. If the tank is moving vertically, which of its component is subjected to maximum total pressure?

(a) The higher part of vertical walls
(b) The lower part of vertical walls
(c) Base
(d) None of the above

Answer: C [ Base ]


Q133. In a U-tube manometer, one end is open to the atmosphere, the other end attached to a pressurized gas of gauge pressure 40 kPa. The height of the fluid column on the atmospheric side is 60 cm, and that on the gas side is 30 cm. The manometric fluid used is: (Take g = 9.8 m/s2).

(a) Liquid ammonia
(b) Water
(c) Mercury
(d) Oil

Answer: C [ Mercury ]


Q134. The streamlines of the particles in a flow are recorded. If the streamline distribution remains the same even after some time, what type of flow can it be?

(a) Unsteady
(b) Steady
(c) non-uniform
(d) uniform

Answer: B [ Steady ]


Q135. What type of liquids are measured using a manometer?

(a) Medium Liquids
(b) Heavy Liquids
(c) Heavy and light liquid
(d) Light Liquid

Answer: D [ Light Liquids ]


Q136. Which device is popularly used for measuring the difference of low pressure?

(a) U-tube Differential Manometer
(b) Inverted U-tube Differential Manometer
(c) Vertical Single column manometer
(d) Inclined Single column manometer

Answer: B [ Inverted U-tube Differential Manometer ]


Q137. In which of the following inscriptions of Ashoka, mention has been made of South Indian kingdoms?

(a) Third major Rock Edict
(b) Second major Rock Edict
(c) Ninth major Rock Edict
(d) First Pillar Inscription


Answer: (b)

Q138. The concept of Anuvrata was advocated by:

(a) Mahayana Buddhism
(b) Hinayana Buddhism
(c) Jainism
(d) The Lokayata school

Answer: (c) Jainism


Q139. Who among the following foreigners was the first to visit India?

(a) Hiuen Tsang
(b) Magasthenese
(c) I-Tsing
(d) Fahien

Answer: (b)


Q140. Who among the following was a Brahmavadini who composed some hymns of the Vedas?

(a) Lopamudra
(b) Gargi
(c) Leelavati
(d) Savitri

Answer: (a) Lopamudra


Q41. 1Who was the founder of the Satavahana dynasty? ?

(a) Hall ?
(b) Simuka
(c) Satkarni
(d) Shivasri

Answer: (b)


Q142. Gandhara school of art came into existence in

(a) Hinayana sect
(b) Mahayana sect
(c) Vaishnava sect
(d) Shaiva sect

Answer: (b)


Q143. Dasarajana was :

(a) ten incarnations of Vishnu ?
(b) a sacrifice to be performed by the king
(c) battle of ten kings ?
(d) None of these

Answer: (c) ?


Q144. Who is believed by the Jainas to be the first Tirthankar?

(a) ?Rishabhadeva ?
(b) ?Mahavira
(c) ?Neminath ?
(d) ?Parshvanath

Answer: (a)


Q145. Who wrote Mudrarakshasa?

(a) Vishakhadatta
(b) Panini
(c) Patanjali
(d) Shudrak

Answer: A.


Q146. Which Mauryan king holds the title of Amitraghata?

(a) Bimbisar
(b) Chandragupta Maurya
(c) Bindusar
(d) Ashoka

Answer: C.


Q147. Who deciphered Ashokan inscription?

(a) Robert Clive
(b) Lady Hardinge
(c) James Prinsep
(d) Dalhousie

Answer: C.


Q148. Which of the following inscriptions is found in purest Sanskrit?

(a) Ruminidei
(b) Junagarh
(c) Kalsi
(d) Patliputra

Answer: B.


Q149. What was the name of the mother of Abhinandannath Tirthankar?

(a) Vijaya
(b) Tara
(c) Siddharta Devi
(d) Marudevi

Answer: C.


Q150. What was the name of first Gandhar of Abhinandannath Tirthankar?

(a) Vajrnath
(b) Vipul
(c) Chandra Prabhu
(d) Vasu

Answer: A.


Q151. Abhinandannath Tirthankar initiated first Parna after how many days of receipt of Diksha?

(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four

Answer: B.


Q152. After receipt of Diksha, with which food Abhinandannath Tirthankar initiated first Parna?

(a) Milk
(b) Kheer
(c) Water
(d) Dahi

Answer: B.


Q153. Which of the following School challenges the authority of the Vedas as well as the hegemony the Brahman priests?

(a) Charvaka Philosophy of Materialism
(b) Ajivika School
(c) Purva Mimamsa
(d) Vedanta

Answer: A


Q154. Which School is originally called Sanatana Dharma?

(a) Nastika School
(b) Astika School
(c) Both of the above
(d) None of the above

Answer: B


Q155. Which of the following statement(s) is/are correct explanation of the the term “Jiva”?

(a) It is that state in which puru?a is bonded to prak?ti in some form.
(b) To realize the purusha distinct from prakriti.
(c) It is immutable, eternal and conscious by its very nature.
(d) It evolves from subtle to gross, and manifests the visible world.

Answer: A


Q156. Select the correct statement (s) related to the Yoga

I. Yoga accepts the twenty five principles of Sankhya school along with Isvara or God as the twenty-sixth. So it is more theistic.
II. Yoga gives the practical steps to realize the purusha distinct from prakriti.
III. Yoga system was founded by Hiranygarbha and later systematized and propagated by the sage Patanjali.

(a) Only I
(b) Only II
(c) Both I & II
(d) I, II & III

Answer: D


Q157. Consider the following statements regarding the Vedic literature available for reconstructing the ancient Indian history:
I. Vedic literature, mainly the four Vedas i.e. Rig, Yajur, Sama and Atharva Vedas, are entirely in a different language, which can be called the Vedic language.
II. The vocabulary of Vedic literature contains a wide range of meaning and at times different in grammatical usages.

(a) Only I
(b) Only II
(c) Both I & II
(d) None of the above

Answer: C


Q158. Which of the following statement is/are correct?

I. Panini’s Ashtadhyayi, book on grammar in eight chapters is the final culmination of this excellent art of writing in sutra (precepts) in which every chapter is precisely interwoven.
II. The Brahmanas elaborates vedic caste system of the society.

(a) Only I
(b) Only II
(c) Both I & II
(d) None of the above

Answer: B


Q159. Select the correct language in which Jain and Buddhist literature were written?

(a) Prakrit
(b) Pali
(c) Sanskrit
(d) Both A & B

Answer: D


Q160. Which among the following was the most appropriate cause for the failure of Raziya?

(a) Her sex
(b) Her intention to be the ruler not only in name but also in fact
(c) Her unpopularity with the people of Delhi
(d) Her incompetence

Answer: B.


Q161. What is meant by “The Forty”?

(a) The cream of Afghan nobles
(b) The pick of the intellectuals among the Khaljis
(c) The select body of the Turkish aristocracy
(d) The Ulema or the Muslim divines

Answer: (c)


Q162. What was the most important cause of the invasion of Mahmud of Ghazni?

(a) To destroy idolatry
(b) To gain possession of the wealth of India
(c) To spread Islam into India
(d) To establish a Muslim State in India

Answer: (b)


Q163. Who said Hanooz Dilli Door Ast?

(a) Nizamuddin Aulia
(b) Farid
(c) Todarmal
(d) Firdausi

Answer: A.


Q164. Which mughal emperor was a good veena player?

(a) Aurangazeb
(b) Akbar
(c) Jahangir
(d) Shahjahan

Answer: A.


Q165. Who was the author of famous Persian series of 52 stories Tutinama?

(a) Nakhshabi
(b) Amir Khusrau
(c) Abul Fazl
(d) Hasan Nizami

Answer: A.


Q166. Who propagated the Vaishnava Theology of Dvaitadvaita?

(a) Adi Shankaracharya
(b) Ramanujacharya
(c) Nimbarkacharya
(d) Vallabhacharya

Answer: C.


Q167. Which of the following charter act ended the monopoly of trade of east India Company with china and sea route also?

(a) Pitt’s India Act, AD 1784
(b) The charter Act, 1813 AD
(c) Charter Act, 1833 AD
(d) The Regulating Act, AD 1773

Answer: (c)


Q168. Who was Lord Morley?

(a) Secretary of the state
(b) Viceroy of India
(c) Governor General of India
(d) None of the above

Answer: (a)


Q169. Which of the following statement is not correct?

(a) Morley – Minto reforms introduced the separate electorate for Muslims in India.
(b) Government of India act -1858 made the Governor General of India is called the Viceroy.
(c) The post of secretary of the state was created under the Government of India act -1858.
(d) The recruitment for the civil services began on the basis of charter act of 1833.

Answer: (d)


Q170. Which of the following Government of India Act introduced the diarchy system in the provinces of India?

(a) Government of India Act, 1909
(b) Government of India Act, 1919
(c) Government of India Act, 1935
(d) None of these

Answer: (b)


Q171. Which of the following act of India ensured the partition of India?

(a) Government of India Act, 1909
(b) Government of India Act, 1919
(c) Government of India Act, 1935
(d) None of these

Answer: (b)


Q172. Which of the following is not the part of Government of India Act, 1935

(a) This act provided for setting up of the federation of India comprising British Indian provinces.
(b) Diarchy in the provinces was replaced by provincial autonomy.
(c) The post of Indian council of secretary of state for India made permanent.
(d) The diarchy was introduced at the centre.

Answer: (c)


Q173. Which of the following committee and act is associated with the Sedition act?

(a) Rowlatt Committee
(b) Muddiman Committee
(c) Butler Committee
(d) Both A & B

Answer: A.


Q174. Consider the following statement(s) regarding Khilafat Movement:

I. The Amritsar Session of the INC gave a great fillip to the Khilafat agitation.
II. Khilafat conference held in Calcutta under Presidentship of Jinnah.
III. Khilafat Movement was started to support Ottoman Empire.
Which of the above statement (s) is/are correct?

(a) Only I
(b) Both I and II
(c) Both I and III
(d) I, II and III

Answer: C.


Q175. Which of the following was the achieved milestone of the Non-Cooperation Movement of 1921?

(a) It stopped the injustice done to the Khilafat
(b) Indian obtains some political rights
(c) The Hindus and the Muslims came closer in political pursuit
(d) It avenged the Punjab atrocities

Answer: B.


Q176. Which of the following leader given the term ‘insenate waste’ on the the burning of the foreign clothes during the Non-Cooperation Movement?

(a) Lord Reading
(b) Motilal Nehru
(c) Rabindra Nath Tagore
(d) Mohammad Ali

Answer: A.


Q177. When was the Non-Cooperation Movement got momentum under the leadership of Mahatma Gandhi and the Indian National Congress?

(a) 1920-1922
(b) 1922-1924
(c) 1987-1989
(d) 1990-1992

Answer: A.


Q178. Which of the following event compel M.K Gandhi to withdraw the Nation’s cooperation from the British Government?

(a) Jallianwala massacre
(b) Bhagat singh Hanging
(c) Lathi charge
(d) All of the above

Answer: A.


Q179. When was M.K Gandhi suspend after the violent act of peasants at Police station of Chauri Chaura, near Gorakhpur in UP?

(a) Feb 1922
(b) Mar 1922
(c) Jan 1920
(d) Feb 1920

Answer: C.


Q180. Why was the Khilafat Movement started?

(a) To protest against the injustice done to Egypt
(b) To protest against the injustice done to Arabia
(c) To protest against the injustice done to Persia
(d) To protest against the injustice done to Turkey

Answer: D.


Q181. Where did Gandhiji form the Satyagarh Sabha?

(a) Bombay
(b) Calcutta
(c) Poona
(d) Nagpur

Answer: A.


Q182. Which of the following is not correctly matched?

(a) Bhagat Singh: Meerut Conspiracy Case
(b) Ram Prasad Bismil: Kakori Conspiracy Case
(c) Chandra Shekhar Azad: New Delhi Conspiracy
(d) Surya Sen: Chittagong Armoury Raid

Answer: C.


Q183. Which of the following event was the reason for suspension of the Non-Cooperation Movement?

(a) The non Co-operators were not enthusiastic
(b) The leaders like Subhas Chandra Bose were against it
(c) Gandhiji bowed to the pressure of the British government
(d) Chauri Chaura incident

Answer: D.


Q184. Which of the following trio leaders referred to as Lal, Bal and Pal during the freedom movement?

(a) Lala Lajpat Rai, Bal Gangadhar Tilak and Bipin Chandra Pal
(b) Lal Bahadur Shastri, Bal Gangadhar Tilak and Bipin Chandra Pal
(c) Lal Bahadur Shastri, Bal Gangadhar Tilak and Gopala Krishna Gokhale
(d) Lala Lajpat Rai, Bal Gangadhar Tilak and C. Rajagopalachari

Answer: A.


Q185. Which of the following incident ended the historic fast of Gandhi?

(a) Poona Pact
(b) Issue of White Paper
(c) Gandhi-Irwin Pact
(d) Arrival of Simon Commission

Answer: A.


Q186. Which of the following pair of author & book is incorrectly matched?

(a) Rabindra Nath Tagore: Gora
(b) Dadabhai Naoroji: Poverty and the British rule in India
(c) Dinabandhu Mitra: Nil Darpan
(d) R.C Dutt: History of India

Answer: D


Q187. Which of the following personality is related with the “Deepavali Declaration”?

(a) Lord Irwin in 1929
(b) Lord Linlithgow in 1940
(c) Gandhiji in 1930
(d) Subhas Chandra Bose in 1941

Answer: A.


Q188. Which of the following ruler was the first Indian native ruler to accept the system of Subsidiary Alliance?

(a) Scindia of Gwalior
(b) Nizam of Hyderabad
(c) Dalip Singh of Punjab
(d) Gaikwad of Baroda

Answer: B.


Q189. Which of the following leader was associated with the formation of the Congress Socialist Party?

(a) P.C. Joshi
(b) Subhas Chandra Bose
(c) Acharya Narendra Dev
(d) Ram Manohar Lohia

Answer: C.


Q190. Who was the Governor General of India during the Civil Disobedience Movement?

(a) Lord Chelmsford
(b) Lord Reading
(c) Lord Irwin
(d) Lord Wavell

Answer: C.


Q191. Which of the following national leaders did defended soldiers of the Indian National Army in 1945 case dealing with trial?

(a) Sir Tej Bahadur Sapru
(b) Bhula Bhai Desai
(c) Rajagopalachari
(d) Jawaharlal Nehru

Answer: C.


Q192. Which of the following pair of Congress Session is not correctly matched?

(a) Nagpur Session 1920: Changes in the Constitution of the Congress
(b) Madras Session 1927: Independence Resolution passed for the first time at the instance of Jawaharlal Nehru
(c) Calcutta Session 1928: Return of Gandhi to active politics after six years
(d) Lahore Session 1929: Resolution on Fundamental Rights and National Economic Policy

Answer: D.


Q193. When was First Anglo Sikh War fought?

(a) 1846 AD.
(b) 1826 AD.
(c) 1725 AD.
(d) 1816 AD.

Answer: (a)


Q194. First Anglo Sikh War fought between………….

(a) The English & French
(b) The English & Portuguese
(c) The English & king Dalip Singh
(d) None of the above

Answer: (c)


Q195. Treaty of Lahore taken place on ……………………

(a) 1836 AD.
(b) 1846 AD.
(c) 1725 AD.
(d) 1816 AD.

Answer: (b)


Q196. Sawai Raja Jai Singh was the ruler of……………….

(a) Amber
(b) Ajmer
(c) Satara
(d) Kannauj

Answer: (a)


Q197. Which of the following is not true about First Anglo-Mysore War?

(a) First Anglo-Mysore War fought in AD 1767-69.
(b) Hyder Ali defeated the English in the First Anglo-Mysore War
(c) Treaty of Madras was the result of First Anglo-Mysore War
(d) All of the above are incorrect

Answer: (d)


Q198. When was the second Anglo-Mysore War fought?

(a) 1780-84
(b) 1788-89
(c) 1784-88
(d) 1770-74

Answer: (a)


Q199. Which of the following is called “Magna Carta of English Education in India”?

(a)Wood’s Dispatch

(b) Macaulay Commission
(c) Vernacular Act
(d) Both A & B

Answer: A


Q200. Which of the following act was the revision of Vernacular Act?

(a) Indian Press act, 1910
(b) Newspaper Act, 1908
(c) Both A & B
(d) None of the above

Answer: A


Q201. Which of the following reform is the legislative contribution of Raja Rammohan Roy?

(a) Abolition of sati
(b) Indianisation of superior services
(c) Reduction of export duties on Indian goods
(d) Abolition of east India company’s trading rights

Answer: A


Q202. The first lawful Hindu widow remarriage among upper castes in our country was celebrated under which of the following reformer:

(a) Raja Rammohan Roy
(b) Keshub Chandra Sen
(c) Ishwar Chandra Vidyasagar
(d) Gopal Krishna Gokhale

Answer: C


Q203. The Bengal Regulation Act of 1829 dealt with which of the following issues primarily:

(a) Abolition of sati
(b) Female infanticide
(c) Child marriages
(d) Dowry prohibition

Answer: A


Q204. Which of the following provisions are included under female infanticide act of 1870? I. Declared female infanticide illegal equivalent to murder II. Parents to register the birth of all babies compulsorily. III. Verification of female children after some years of birth particularly in areas where the custom is still prevalent.
Code:

(a) Only I
(b) All the above statement
(c) Only II and III
(d) Only I and II

Answer: B


Q205. Which of the following are the paths chosen by Ramakrishna Paramahamsa towards salvation

(a) Gyana marg
(b) Belief in one single god monotheism
(c) Vedas and Upanishads are the only way to salvation
(d) Renunciation, meditation and devotion

Answer: D


Q206. Who among the following is the great disciple of Ramakrishna Paramahamsa and helped in spreading the message that there are many roads to god and salvation and service of god for man was embodiment of god?

(a) Raja Rammohan Roy
(b) Swami Vivekananda
(c) Swami Dayananda Saraswati
(d) Annie Besant

Answer: B


Q207. Which of the following ideas propagated through Ramakrishna Mission?

I. Social and religious reform
II. Women education
III. Doctrine of service
IV. Service of jiva and worship of Shiva

(a) Both I and II
(b) II, III and IV
(c) III and IV
(d) I, III and IV

Answer: C


Q208. Which of the following reasons can be attributed to the success of Ramakrishna mission?

(a) Focused mainly on teachings of Upanishads and Vedas
(b) Popularized the saying” for our own motherland a junction of both Hinduism and Islam is necessary”
(c) Though a religious body never considered itself as a sect of Hinduism
(d) Worked for upliftment of depressed classes.

Answer: D


GK Quiz on Ancient Indian History Set XV consists of Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination

Leave a Comment